Nya startsidan
Gamla startsidan
Bli medlem
Medlemsskatepics
Favoritskatepics
Skate.nu-bilder
Videoartiklar
Svenska skatevids
Utländska videos 1
Utländska videos 2
Utländska videos 3
Skatekalender
You Skate Girl
Onlinelista
Forum
Artiklar
Omröstningar
Brotherhood Plaza
Kontakt
Nyhetsbrev








































Med den här kan du tipsa andra och sprida just den delen av skate.nu som du är inne på när du klickar här.

Du kan också bokmärka eller maila länken till denna sidan med den här knappen.










Old school missbruk...

Helipop
i Oskarshamn
4 aug kl 00:13
Varför kommer det sig att alla new age kids on skateboard eller whatever säger att rodney mullen kör oldschool? Tänkte reda ut begreppet oldschool lite. Old school är den typen av skate man såg i filmer i början av 90talet. Om ni kollar på blind video days så har ni hela förklaringen i en ask. Det handlar inte om flatland / freestyle som rodney mullen kör när han gör railflips och casper och 50/50 och pogos, ghazelles med mera. Old school är mer stuket med coola onefoot ollies, massa 360, bigspin, shove-its. fronside shove-its och popshove-its och så vidare och så vidare. Även mycket åka upp och göra variationer av grinds och blunts och boardslides och använda händer och armar mer som tex boneless osv. Men det som folk ofta förknippar med oldschool är flatland freestyle och det är nåt som stört mig bra länge. Det är inte samma sak.Old school är enkel, rolig, snygg gammal skate där man inte gör flips och hightechversioner av varje jävla trick utan det är mer glida omkring på gatan och skata på allt som finns, små kanter, bänkar, bumps, papperskorgar, you name it.

En annan sak som oxå stör mig är alla omgjorna namn i tony hawkspelen som jag inte ens förstår hur dom kom dit. Dom som gjorde spelen eller namngav tricken, är dom födda i går eller? Vem har inte sett tricktipshandboken från 80talet lixom? Visserligen har olika delar av världen och ibland länder sin tolkning av olika trick men jag tycker det är kränkande att manipulera med namnen som tricken gavs i början och döpa om dom. Skulle ni vilja att någon annan döpte om era barn när ni blev föräldrar tex? Nepps just det. Vist får barnen kanske smeknamn eller nåt som antyder till namnen dom har, men ingen gör ju ett spel och döper om era ungar eller hur? Tex onefoot ollie, säg den gamla skateboardåkaren som säger ollie north. Fråga Jason Lee eller Jaremy Klein eller Rudy Johnson eller Guy eller vem fan som helst som inte var född på 2000 talet och fråga om dom säger ollie noth eller one foot ollie.. Det är uppenbart, i 9 fall av 10 blir svaret one foot ollie och i dom övriga svaren är folket höga eller förvirrade av deras spelmani av tony hawkspelen.

Ollie noth heter Onefoot Ollie (man lyfter av framfoten)
Powerslide heter wheelslide (man slidar på hjulen)
Primoslide heter Railslide eller Coco nut wheelie (man står på högkant och glider på brädkanten och hjulen som oftast sticker utanför mutrarna en aning på freestylebrädor).
Säkert finns en massa andra namn där med som är fel ute och missvisande och det är faktiskt under förväntningarna av ett spel som verkar blivit mer populärt än att ens skata vilket är tråkigt.

Så nu har jag fått klaga lite, nu mår jag bättre. =)

By the way - Birdhouse - The End, Birdhouse - Ravers, Plan B - Second Hand Smoke, Heavy Metal, Rubbish Heap, Blind - Video Days, Toymachine Welcome to hell där är filmerna som ni alla borde ta del av som kallar er skateboardåkare. Det borde nästan vara ett krav för där finns inspiration. Och där finns verkligheten.
hellye
i Jönköping
4 aug kl 00:18
intressant!
Cribs
i Göteborg
4 aug kl 00:25
dude...skulle ta mig en hel dag att skriva det dara :P
Tonie
i Södertälje
4 aug kl 13:29
yeahh you rock dude...
Matthews
i Växjö
4 aug kl 19:51
håller med att tonyhawk skaparna ska förändra massa namn!
en truckstand har alltid hetat 50-50 och ingent annat
crossbone har alltid hetat backside air...
Matthews
i Växjö
4 aug kl 19:53
en sak till...jag tror det egentligen heter primoslide för uppfinnaren av tricket heter primo desidero
fast det låter bättre med railslide!
monGo_banan
i Söderort
4 aug kl 21:03
Uga Uga Primitiv Sk8 4ever
KleiX
i Västerås
4 aug kl 21:05
bra text
kokki
i Linköping
4 aug kl 23:38
hur fan orkar du skriva allt de där ?
flipper
i Borlänge
4 aug kl 23:42
smart skrivet jag orkade inte läsa allt men början var brA
Helipop
i Oskarshamn
5 aug kl 21:08
Matthews, det där med primo att han uppfann primoslide är lögn. den som uppfan och var först med det tricket var Pierre-André Senizergues från Frankrike, och namnet på tricket är Coconut wheelie. det är samma sak med caballerial, det heter inte det för att caballero uppfann det utan för att han gjorde det mycket så det blev ett tricks om syftar till hans namn..
Morot
i Ödeshög
5 aug kl 21:14
coconut och primo är inte samma sak, men annars en grymt go text...håller med dig med thps spelen. fast ja bryr mig inte så mycket om namnen
Helipop
i Oskarshamn
5 aug kl 21:28
coconut är vist samma sak.. samma som railslide.. det som kallas primoslide.
Switch
i Uddevalla
5 aug kl 22:27
finns inget att tilläga, håller me helipop helt och hållet
Morot
i Ödeshög
6 aug kl 11:51
men är inte coconut när man har brädan på högkant men man åker bara på hjulen och primo är när brädan är på hökant men skruvarna och brädan är i? de va ja nästan 100 på...jaja spela roll
jimfreak
i Ã…mål
6 aug kl 14:07
sun t skrivet grabben. Håller fulständigt med dig till 100%
Helipop
i Oskarshamn
6 aug kl 21:58
Nepps coconut wheelie innebär som namnet nut (mutter) att du åker på axeln och sidan av brädan.. Kolla tricktipshandboken!.. =)
Helipop
i Oskarshamn
6 aug kl 22:02
Fast sen är du ju 7 år med? =) Kanske inte lärt sig läsa så bra då..
sam
i Norrköping
7 aug kl 10:03
Haha, Markus är halvdansk, ta det lite lugnt med honom ;)
sam
i Norrköping
7 aug kl 10:06
Fast så har han en poäng också... http://carcino.gen.nz/i...hp/463c5922/arguing.jpg
WarpSkater
i Stockholm
7 aug kl 10:54
spelar roll vad man kallar tricket...
Helipop
i Oskarshamn
9 aug kl 00:54
Hehe =)
saurus
i Vadstena
9 aug kl 11:50
Soft "Artikel"... Old-School är sköna och snygga tricks :)
Pet
i Halmstad
9 aug kl 14:09
det var lite läro rikt att läsa :D
TSP_flipboy
i Norrköping
11 aug kl 20:23
orka ens läsa allt det där
Vilhelm
i Göteborg
11 aug kl 21:03
yeah clean text!!
Layback
i Kiruna
11 aug kl 21:54
Yeah!!!HÃ¥ller med....
Helipop
i Oskarshamn
14 aug kl 23:09
så är det inte faktiskt.. gaah kolla upp det. =)
_ _ _
i Sverige
11 jan kl 01:09

Ta bort Radera
hahahaha uppsatsen!!!
_ _ _
i Sverige
15 jan kl 08:54

Ta bort Radera
Flatland kan väl mycket väl vara oldschool?

http://www.youtube.com/...P6c&feature=related
Vampen
i Göteborg
15 jan kl 09:41
Intressant!
_ _ _
i Sverige
15 jan kl 17:20

Ta bort Radera
bra text, jag tror det är så att många kids förknippar ordet old-school med äldre åkare som åkt innan sheckler-generationen.

Rodney tillhör ju den äldre generationens slut och även han åkte old-school ett tag.

Det tråkiga med idag är att stilen, genomförandet och attityden har blivit helt annorlunde jämtemot vad den var på oldschool-tiden.
Det är ju knappt så att man vill besöka t.ex fryshuset längre, alla kids med sina dc-tröjor och 1 kg vax är ju bara bedrövliga.

Skateboard har blivit en skönhetstävling, det är inte längre utstötta, uttråkade g33ks längre, det är numera lyckojägare som söker efter uppmärksamhet.

Sen bryr jag mig inte så mycket om vad det står för trick, spelar inte tony hawk, jag skejtar hellre några timmar själv.

overn'out David.
Ettglas
i Kiruna
27 jan kl 15:42
Sen tycker jag att old schoolskateboard inte bara handlar om trick, utan old school skateboard för mig när när det inte började bli en sport, som nu, och stora företag som nike tar over skateboardindustrin. Sen finns det ju såklart som du sa, trick som är old school och trick som inte är old school! Jag gillar också den skateboardkrets som var starkt förknippad med Punk och hardcoremusik på 80-talet. Det finns ju såklart band ännu idag som spelar skatecore osv, och sånna som tex jag, som är någon slags "thrasherskatare"..de e gött! Stay underground
Ettglas
i Kiruna
27 jan kl 15:43
Någon kanske redan skrev om dedär (kanske till och med trådskaparen?). Jag orkade inte läsa speciellt mycket innan jag svarade hehe.
_ _ _
i Sverige
27 jan kl 16:15

Ta bort Radera
"det är samma sak med caballerial, det heter inte det för att caballero uppfann det utan för att han gjorde det mycket så det blev ett tricks om syftar till hans namn.."

Ehh, bakåt på det. Caballerial har det kallats ända sen jag såg det första gången i en fotosekvens i Thrasher i början av åttio-talet (innan den förvandlades till skokatalog). Och jag tror vi kan vara överens om att han "uppfann" den, eller hur?
_ _ _
i Sverige
27 jan kl 16:30

Ta bort Radera
Kan folk bara inte inse att skateboard är konst?
_ _ _
i Sverige
28 jan kl 03:24

Ta bort Radera
caballarial / full cab på street kan jag garantera att steve caballero inte uppfunnit.

i pool har jag läst att han uppfann det (alltså åka upp fakie och göra 360 fakie ollie). men trots att man läst det och han nog var den första att göra det i skatetidning så är det 50-50-chans skulle jag säga att någon annan undergroundskatare som inte bodde i närheten av "mediavästkusten kalifornien" redan hade gjort det. så är det väldigt ofta.

kanske inte med supersvåra vert-trick som kickflip mctwist och sånt, de skulle folk nog oftast visa upp om de satte dem först, men däremot med lite mer mänskliga ramptricks och street tricks.
_ _ _
i Sverige
28 jan kl 11:39

Ta bort Radera
Nå, men då kan vi ju ge f-n i vem som "uppfunnit" vad, eftersom vi ändå inte kan lita på vad vi läser i magasinen/ser i videos/hör ryktesvägen.
Och om man nu "vet" att Caballero INTE uppfann den, vem var det då isf?
nitroz
i Mariestad
29 jan kl 17:23
såklart att man aldrig kan säga att någon uppfann ett trick.. lär ju ALLTID varit någon annan som gjort det före. men man kan ju säga vem som var först med att visa sig med det. inte för att det spelar någon roll för mig vem som kom på vad.

och sry för att man använder fel ord för grejer men det är ju tack vara THPS (första spelet snackar jag om nu, resten var ju inte riktigt lika bra) som jag ens började åka skate. men alla är ju inte uppvuxna med tricktipsböcker från 80talet. :) fint skrivet dock!
_ _ _
i Sverige
29 jan kl 19:44

Ta bort Radera
"LAW" Menar du vem som uppfann caballarial på just street?

rodney mullen är väl småtroligt att han var först att göra det med pop, 360 nollie sägs han ha varit först med i alla fall (han kallade det helipop och har det på film på freestylebräda typ 10 år innan streetskatarna började med det och skulle förvåna mig om han inte gjorde cab då också, han gjorde ju till och med cab impossible grab rätt tidigt (eller impossible gay twist som det heter)).

sen beror det också på hur man ser på det, utan att poppa i tailen lär ju en och annan ha gjort det redan på 60-70-talet.

Du måste vara inloggad för att kunna svara på inlägget


Copyright Skate.nu. Kontakt: info@skate.nu Upp



användare


lösenord




glömt lösenord?
bli medlem







Slumpa medlem



Skarpnäck Hoodies och T-shirts på Good Shop Online Store


Satori Movement, USA
Satori i Tactics webshopSatori i Warehouse webshop
Satori i Skatepark of Tampa webshop