-->



The deckshape is a registered trademark. All rights reserved.

 



Menu


You are not logged in but you can use a lot of the site.

Ny Home | Gammal
Member Skatepics
Member Videoclips
Become a member
Articles / Photos
Forum
Poll room
Lokala bilder/videos/forum
Lokala gästböcker
Online 
Contact skate.nu
You Skate Girl
Newsletter
Brotherhood Plaza
Advanced user search
Quick username search:

   Log In

Username 
Password 
Forgot your password?
Become a member










































Med den här kan du tipsa andra och sprida just den delen av skate.nu som du är inne på när du klickar här.

Du kan också bokmärka eller maila länken till denna sidan med den här knappen.








Presentation


  Send message | Guestbook | Skatephotos | Videoclips | Add to your contacts

  kalle__, Stockholm.    offline

  
  Name  karl lundgren
  Member since  Jul 13, 2004
  Logins  88 st
  Last login  Mar 14 2006

Varför inträffade kubakrisen?

Kubakrisen var definitivt, negativt sett, höjdpunkten under det kalla kriget. Det hela med att
Kuba skule bli mera militärt baserat drogs igång år 1952 av Fulgenico Batistas parti. Under
denna tid som Batista var ledare var kuba ett väldigt fattigt land och de kunde inte klara sig
själva, utan blev nästan helt beroende av USA. Då kom batista överens med USA att om USA
gick med på att köpa större delar av Kubas råvaror t.ex socker till dubbla priset av vad det
skulle kosta på den internationella marknaden, då skulle kubas marknad stå öppen för
Amerikanska företag. Den överenskommelsen blev alltså en fördel till de rika och en nackdel
för de fattiga i Kuba. Efter inte så lång tid så hade de Amerikanske företagen slagit ut större delar av de små Kubanska företagen pga de låga priser som de höll.
Sedan vände saker och ting pga år 1957 så avslöjade tidningen Revista Carteles att alla medlemmar i Batistas parti hade mer än 1 miljon dollar på ett flertal konton på i en bank någonstans i Schweitz. Då ville hela den Kubanska arbetarklassen ha bort Batista ifrån makten. Hela denna period kallades för "Batistas diktatur".

Sedan efter Batistas diktatur så störtade Fidel Castro Batista med hjälp av den kubanska arbetarklassen och gjorde så att kuba blev till ett kommunistiskt land. Castro och hans kommunist parti tog över makten år 1959. Två år efter (1961) uppger Castro att kuba är ett så kallat Socialist land och att han är "Marxist-leninist".
Under den tid då revolutionen hade precis bärjat så skedde ett maktskifte mellan USA och Kuba. Men senar så hade USA fått reda på att Fidel Castro hade låtit ungefär 500 Batista anhängare avrättas. Då började USA tvivla på hans sätt att styra Kuba.






Sedan blev kuba i stort behov av pengar och gick till den Internationella Valutafonden och frågade om lån, vilket avslogs p.ga USA indirekt styrde den fonden. De blev också tvungna att fråga USA men där igen blev de nobbade. Då, efter att blivit nobbade två gånger och båda av USA så skaffade sig Fidel Castro kontakter med den tidens andra stormakt efter USA vilket var Sovjetunionen vilket de senare även startade samarbete med. Det samarbetet var menat att kuba fick sälja socker till ett sådant pass stort överpris att det kan betraktas som ett ekonomiskt bidrag. Tillbaks så fick de råolja, järn, gödsel och maskiner. De fick dessutem en summa på 100 milkoner dollar med 2.5% ränta över fem år. Även oljeimporten var ett problem, pga oljeraffineringarna på Kuba ägdes utav USA vilket betydde att de inte ville raffinera den olja som kom ifrån Sovjet. Resultatet av detta blev så att Castro förstatligade dem, det var det som gjorde USA upprörda och då bröts deras diplomatiska kontakter. Sedan startade USA;s president en såkallad propagandakampanj emot Fidel Castro. Den kampanjens innebörd var att USA skulle minska sockerproduktionen som pågick i Kuba. En trupp av exilkubaner skulle även tränas av CIA att invadera Kuba. Sedan år 1961 den 17 april så skickade John Kennedy USA;s invasion, denna attack kallades/kallas för "Fiaskot på grisbukten". Det kallades så därför att attacken gick uppenbarligen inte så bra som den ursprungligen skulle ha fungerat. Denna attack gjorde så att Kuba och Sovjet kom mycket närmre varann. Då blev Sovjets president (Chrustjov) upprörd och hotade USA med att sätta in alla vapen och alla styrkor mot dem om det skulle upprepas igen.

Sedan, år 1962 märkte Amerika att Kuba hade påbörjat handel av kärnvapen av Sovjetunionen. Både Sovjet och Kuba menade att det var endast för defensiva anledningar. För de mesta var dom rädda att Amerika skulle ge sig på ett nytt invasionsförsök. Samtidigt så skickade USA 43 brev till sina allierade och ett till Nikita Chrustjev om detta.
Den amerikanske presidenten godtog denna ursäkt trots all kritik han fick. Fast sedan oktober 1962 flög amerikanska spaningsflygplan över Kuba och upptäckte att raketuppskjutningsanordningar installerades på Kuba. Sovjets del i allt det här var att de utnyttjade Kubas geografiska närhet till Amerika så att de kunde uppnå militär likvärdighet med USA. Genom att placera kärnvapen på Kuba hoppades man kunna kompensera för det underläget man hade jämfört med Amerikas kärnvapen. Genom ett tal så meddelade Kennedy att en blockad av Kuba skulle genomföras för att stoppa all vapentransport till Kuba. Sovjets utrikesminister anklagade då Amerika för att ha trakasserat Kuba. Amerika hotade även med invasion om inte Sovjet tog tillbaks eller flyttade på de missiler som redan fanns på Kuba. Sedan uttalade Kennedy att om Kuba anföll med kärnvapen mot USA så skulle det betraktas som ett Sovjetiskt anfall vilket skulle kanske även leda till ett tredje världskrig. I två veckor stod världen närmre ett kärnvapenkrig än någonsin förr. Efter långa och intensiva förhandlingar mellan Kennedy och Sovjetunionens regeringschef Chrustjev så kom de på en lösning. Sovjet gick med på att ta bort de missiler som fanns på Kuba om USA lovade att inte invadera Kuba.
Sovjet ville även att USA skulle montera ner sina raketuppskjutningsanordningar i Turkiet vilket USA gick med på men det finns inget skriftligt intyg på det, antagligen för att kennedy ville hålla det tyst så att det såg ut som om att han hade fått den bättre halvan av vadet. Man kan även säga att Kuba krisen var en följd av det andra världskriget därför att det spända läget mellan Sovjet och Amerika uppstod efter andra världskrigets slut.





Settings

(Only for logged in) Show more with girls
Show more with guys



Annonser





      © Skate.nu        Contact 


Skarpnäck Hoodies och T-shirts på Good Shop Online Store


Satori Movement, USA
Satori i Tactics webshopSatori i Warehouse webshop
Satori i Skatepark of Tampa webshop